04.01.2017

DOÇ. DR. BİLAL DUMAN’DAN "BEYİN VE ÖĞRENME, BEYİN NASIL ÖĞRENİR " KONULU SEMİNER

                    Muğla Aile ve Dini Rehberlik Bürosu “Konak Sohbetleri’ ne konuk olan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi / Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal Duman: "Beyin ve Öğrenme, Beyin Nasıl Öğrenir" konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

             Her Hafta Çarşamba akşamları gerçekleşen ve Muğla İl Müftüsü Abdurrahman Koçak, akademisyenler, Müftülük personeli, üniversite öğrencileri ve konak müdavimlerinin katıldığı sohbette, Doç. Dr. Bilal Duman,  "Beyin ve Öğrenme, Beyin Nasıl Öğrenir" konusunu örnekler vererek anlattı. Eğitim paradigmalarının (değerler-model) değişiminden bahseden Doç. Dr. Bilal Duman, değişik zekâ örneklerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Her şeyin beyinde olduğunu, insanda sevk ve idare merkezinin beyin olduğunu belirterek, beynin anatomik yapısı ve beynin keşfi konularına açıklık getirdi. İnsan, beyninin mutlu olduğunda medeniyetler kurduğunu ve beyninin mutsuz olduğu durumlarda da vahşetler gerçekleştirdiğine vurgu yaptı.     

           Bir insan beyninde 100 milyar nöron olduğunu, beynin her öğrenme sürecinde kendini değiştirdiğini, öğrenmeyi öğrenme, düşünmeyi öğrenme sürecinde beynin yüzde 83’nün görme anlamı şeklinde gerçekleştiğini, beyne dakikada 800 ml kan gittiğini belirtti. Beynin yüzde 85’ini Glial, kalan yüzde 15’ini de nöronların oluşturduğuna dikkat çekti.

               Konak’ta soru-cevap şeklinde değerlendirmelere de yer veren Doç. Dr. Bilal Duman, fizikçilerin bir beyin hücresinin yapısının bütün evrenle aynı olduğunu keşfettiklerini sözlerine ekleyerek sohbetini tamamladı.