12.01.2017

DİNİ MUSİKİ SÖYLEŞİSİ VE ÖRNEKLERLE İCRASI KONAKTA YAPILDI

Muğla Aile ve Dini Rehberlik Bürosu “Konak Sohbetleri’ ne konuk olan Ömer Faruk Güney, Mustafa Akbaş ve Yard. Doç. Dr. Alper Akdeniz: "Dini Musiki üzerine söyleşi ve örneklerle icrası " konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

Her Hafta Çarşamba akşamları gerçekleşen ve Muğla İl Müftüsü Abdurrahman Koçak, akademisyenler, Müftülük personeli ve İmam Hatipler, üniversite öğrencileri ve konak müdavimlerinin katıldığı program, İmam Hatip Mustafa Akbaş’ın okuduğu Kur’an Tilaveti ile başladı. Ardından TRT Sanatçısı Ömer Faruk Güney, DMO Genel Müdürlüğü İmam Hatibi Hafız Mustafa Akbaş ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi  Yard. Doç. Dr. Alper Akdeniz’in  ortaklaşa sundukları söyleşi, ilahi ve ud taksimi programı ilgiyle izlendi.

TRT Sanatçısı Ömer Faruk Güney, Cami Musikisi üzerine yaptığı sohbette; musikinin tanımını yaparak Camii musikisinin önemi üzerinde durdu. Musikinin insanlık tarihinde ritm duygularıyla başladığını, ilk insanlar arası iletişimde musikinin kendisini gösterdiğini ifade etti.  İslam tarihinde de ilk olarak Bilal’i Habeşi’nin okuduğu Ezanı Şerif ile Camii musikisinin başladığını, Peygamberimizin sese önem verdiğini, bu nedenlerle musiki sesiyle kurallı, tecvidi bozmadan Kur’an’ı Kerim’in okunması gerektiğini belirtti.

Programı ilgiyle takip eden topluluğa, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Alper Akdeniz  ud icrası alanındaki üst düzey birikimi ile ud taksimi gerçekleştirirken,  udi eşliğinde,  TRT Sanatçısı Ömer Faruk Güney ve DMO Genel Müdürlüğü İmam Hatibi Hafız Mustafa Akbaş Ezanı Şerif, çeşitli ilahi ve mevlidi Şerifi uygulamalı olarak seslendirdi.

İki saat boyunca birbirinden güzel eserlerin sunulduğu program, soru-cevap şeklinde değerlendirmeler ve çay ikramının ardından hoş bir ortamda sona erdi.