08.02.2017

PROF.AÇIKGÖZ, KONAK'TA "ŞÂHİDÎ HAZİRESİNDEKİ MEZAR TAŞLARI"NI ANLATTI

Aile ve Dini Rehberlik Bürosu “Konak Sohbetleri’ne konuk olan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namık Açıkgöz; "Şâhidî Haziresindeki Mezar Taşları" konulu bir söyleşi gerçekleştirdi

Her Hafta Çarşamba akşamları Saadet Hanım Konağında gerçekleşen; Muğla İl Müftülüğü personeli, üniversite akademisyenleri ve bazı vatandaşların katıldığı sohbette; Prof. Dr. Namık Açıkgöz; "Şâhidî Haziresindeki Mezar Taşları" üzerine yaptığı konuşmasıyla konukların ilgisini çekti. Slaytlar eşliğinde yaptığı sohbetinde; kültür aktivitelerinden birinin de mezar taşlarındaki yazılar olduğunu, edebiyatta geçmişi okumalarda kitabe ve mezar taşlarındaki yazıların öneminin büyük olduğunu, bu taşların bir kısmının üzerinde şiirlerin yazılı olduğunu belirtti. Mezar, türbe vb. yerlere ‘hazire’ denildiğini belirterek Mevlevi Şeyhi Şahidi’nin Türbesinde mezar taşlarından bazılarını şöyle sıraladı: Camii Tamir Kitabesi, Çeşme Hayratı Kitabesi, Bekir Efendi Mezar Taşı, Refia Hanım Mezar Taşı, Yerkesikli Cemile Hanım, Hacı Mehmet Dede ve  Bekir Eşi Fatıma Mezar Taşları.

Prof. Dr. Namık Açıkgöz’ün akıcı bir dille sunduğu ve zaman zaman karşılıklı fikir teatileriyle devam eden Sohbeti; konuklara verilen çay ikramı ile sona erdi.