08.10.2016

MUĞLA İL MÜFTÜLÜĞÜ TARAFINDAN DÜZENLENEN PANEL GÖRKEMLİ GEÇTİ

‘’Camiler ve Din Görevlileri Haftası’’ nedeniyle Muğla Büyük Şehir Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Kültür Merkezinde bir program düzenlendi.

Sunuculuğunu Muğla İl Vaizi Süleyman Sülük’ün yaptığı program; Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Menteşe Hacı Abdürrahim Tuna Camii İmam-Hatibi Muhammet Şirin tarafından Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı.  Programda Muğla Valisi Amir Çiçek ve Muğla İl Müftüsü Abdurrahman Koçak salonda bulunanları selamladı. Vali Çiçek; mescitler ve camiler kinin nefretin dışarda bırakılıp temizce içine girildiği toplu yerlerdir. Bence çocukların elinden tutun camiye götürün. Camiler sosyal dayanışmaların yeridir..’’ ifadelerini kullanırken,  Muğla İl Müftüsü Abdurrahman Koçak’ta; Bu yılki  ‘’Camiler ve Din Görevlileri Haftası’’ temasının; ‘Cami ve Kitap’ ’olduğunu, düzenlenecek etkinliklerin bu temalar çerçevesinde hazırlanacağını kaydetti.

Prof. Dr. Namık Açıkgöz’ün Moderatörlüğünde gerçekleşen Panelde ilk konuşmayı yine Prof. Dr. Namık Açıkgöz yaptı. Slayt eşliğinde Caminin lügat anlamı, Camilerin kültürel fonksiyonu ve Camiler ve kültür üretiminden bahsetti.

Daha sonra Prof. Dr. Alaattin Karaca konuşmasında; ‘’şehirleri biz inşa ediyoruz, daha sonra şehirlerde bizi inşa ediyor. Ben kimim sorusunun cevabını şehirlerde buluyoruz. Camilerde bu açıdan önemlidir. Camiler bir milleti asli kılan önemli unsurdur…’’ dedi.

Doç. Dr. Adnan Çevik ise slaytlar eşliğinde Muğla’yı harita üzerinde tanıtarak içinde bulunan tarihi camileri anlattı. Ve bir çok caminin fiziki anlamda da küçültüldüğünü hatta işgal edindiğine örnekler vererek vurgu yaptı.

Panelin son konuşmacısı Başbakanlık Başmüşaviri Dr. Necdet Subaşı; ‘’Müslümanın iyi niyetle başlayan her şeyinin ibadet olduğunu belirtiyorum. Dedi. Subaşı konuşmasında tarihsel süreçte camiler, şehir hayatı, kültür ve toplum konularına değinerek, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kendi koşullarını güçlendirmeye çalışması gerektiğini belirtti.  Subaşı; ‘’Bize iyiyi, güzeli, doğruyu öğretecek, bütün bunları en temiz örneklerle takdim edecek temsillere de ihtiyacımız var.’’ İfadelerini kullandı.

Panele Muğla Valisi Amir Çiçek, Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekinci, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Serkan Öçalmaz, Kredi Yurtlar Kurumu İl Müdürü Ömer İlman, Muğla İl Müftüsü Abdurrahman Koçak,  İlçe Müftüleri, protokol ve din görevlileri ile öğrenciler katıldı.

Panelin sonunda panelistlere çiçek takdimi, Camiler ve Din görevlileri haftası olması nedeniyle yapılan çeşitli etkinliklerde dereceye giren din görevlilerine ve emekli olan Müftülük personeli Mehmet Şahan’a plaket takdimi ile program sona erdi.