28.12.2016

AYAN "TÜRK DÜNYASINDA TOPLUM DÜZENİNİ BOZMAK İÇİN ÜRETİLMİŞ ATASÖZLERİ " Nİ ANLATTI

Muğla Aile ve Dini Rehberlik Bürosu “Konak Sohbetleri’ ne konuk olan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Ekrem Ayan "Türk Dünyasında Toplum Düzenini Bozmak için Üretilmiş Atasözleri " konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

Her Hafta Çarşamba akşamları gerçekleşen ve Muğla İl Müftüsü Abdurrahman Koçak, Muğla İl Müftü Yardımcıları, akademisyenler, , Müftülük personeli, üniversite öğrencileri ve konak müdavimlerinin katıldığı sohbette, Yardımcı Doçent Doktor Ekrem Ayan  "Türk Dünyasında Toplum Düzenini Bozmak için Üretilmiş Atasözleri " konusunu  örnekler vererek anlattı. Sohbetinde, yanlış atasözlerinin uydurulmasındaki gayenin; İslami ve erdemli milleti susturmak ve dağıtmak olduğunu kaydederek, tarihi süreçler ışığında devletlerin ve milletlerin yozlaştırıldığını belirtti. Atasözleri vasıtasıyla özellikle dine, aileye karşı gelme olarak tezahür ettiğini, topluma böylece nüfuz eden fikirlerin yanlışlığı üzerinden Türk ve İslam dünyasına saldırı yapıldığını belirtti. Toplumda ayrılık ve nifak tohumlarının özellikle bilinçli olarak yanlış atasözleri üzerinden yapıldığına dikkat çeken Ayaz; Türk dünyasında milleti dinden soğutmak için mollaların sindirilerek, kötü tanıtılarak algı oluşturulduğunu söyledi. Bir nesli, bir milleti eğitimsiz, cahil bırakmak için her alanda olduğu gibi yozlaştırılmış atasözleri ve filmler üzerinden de din adamlarına yanlış iftiraların atıldığını asıl maksadın da din olduğunu belirtti.

Yardımcı Doçent Doktor Ekrem Ayan, uydurulan ve yanlış algı oluşturan atasözlerinden bazılarını şöyle sıraladı:

‘’ Karnın açsa ölü evine koş’’, ‘’ Zenginden ümidi olmayanın Allah’tan ümidi olmaz’’, ‘’ Zenginin yüzü aydınlık, fakirin yüzü karanlık’’, ‘’Veren düzen bozar’’, Mal bulan erin kabahati yok’’

Program, karşılıklı soru-cevap şeklinde değerlendirmelerle sona erdi.