26.01.2017

Muğla İl Göç İdaresi Müdürü Batu "Türkiye'de göçmen gerçeği ve göç idaresi"ni anlattı

Muğla Aile ve Dini Rehberlik Bürosu “Konak Sohbetleri’ ne konuk olan Muğla İl Göç İdaresi Müdürü Recep Batu  "Türkiye'de Göçmen Gerçeği ve Göç İdaresi" konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

Her Hafta Çarşamba akşamları gerçekleşen ve Muğla İl Müftüsü Abdurrahman Koçak,  Kur’an Kursu Öğretici ve öğrencileri, akademisyenler, Müftülük personeli, üniversite öğrencileri ve konak müdavimlerinin katıldığı sohbette, Muğla İl Göç İdaresi Müdürü Recep Batu; "Türkiye'de Göçmen Gerçeği ve Göç İdaresi"ni slaytlar eşliğinde örnekler vererek anlattı. Göç logosunun ne anlama geldiği, Göç Tarihi, Cumhuriyet öncesi dönem, Cumhuriyet dönemi, Göç İdaresinin kuruluşu, görevleri, düzenli ve düzensiz göç, ikamet ve mülteci gibi konularda açıklamalarda bulundu. Kronolojik olarak göçlerin tarihi süreçlerinden bahseden Batu, yurtdışından vize alarak yasal yollardan veya yasal olmayan yollardan gelen göçmenlerin işlevlerini yürüttüklerini, Türkiye’de 141 adet hudut kapıları olduğunu, 2015’te 3 milyon, 2016’da 1,8 milyon göç amaçlı gelenlerin olduğunu belirtti. 16 bin emekli göçmenin Muğla’da özellikle Bodrum ve Fethiye ilçelerinde ağırlıklı olarak yaşadığını, Muğla ilinde 613 uluslararası öğrenci bulunduğunu söyledi.

Göç eden yabancıların adres kayıt sistemine kayıt yaptırma zorunluluğunun olduğunu, yabancı kimlik numarası verilen yabancıların maddi anlamda yardım alabilmelerinin Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından olabileceğini ve çeşitli işlerde çalışabileceklerini belirten Batu, Muğla’da 8.614 Suriyeli’nin geçici koruma kapsamında olduğunu, Türkiye’de kamp içi: 2.594.648, kamp dışı: 260.320 kişi olmak üzere toplamda 2.854.968 kişinin bulunduğunu sözlerine ekledi.. Batu konuşmasının sonunda; Yabancı iletişim Merkezi (YİBER) ücretsiz acil çağrı numarasının 157 olduğunu, 6 ilde 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet verildiğini belirtti.

Karşılıklı soru-cevap şeklinde değerlendirmelerle devam eden sohbet, çay ikramının ardından sona erdi.