01.02.2017

DOÇ. DR. ADNAN ÇEVİK, "ORTADOĞU PERSPEKTİFİNDE SURİYE'NİN DÜNÜ BUGÜNÜ"NÜ ANLATTI

Muğla Aile ve Dini Rehberlik Bürosu “Konak Sohbetleri’ ne konuk olan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Tarih Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Çevik, "Ortadoğu Perspektifinde Suriye'nin Dünü Bugünü" konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

Her Hafta Çarşamba akşamları gerçekleşen ve Muğla İl Müftüsü Abdurrahman Koçak,  Kur’an Kursu Öğretici ve öğrencileri, akademisyenler, Müftülük personeli, üniversite öğrencileri ve konak müdavimlerinin katıldığı sohbette, Doç. Dr. Adnan Çevik; "Ortadoğu Perspektifinde Suriye'nin Dünü ve Bugünü" nü slaytlar eşliğinde örnekler vererek anlattı. Slaytta harita üzerinden Ortadoğu da bulunan devletleri tek tek göstererek anlattığı sohbette Çevik, Suriye’nin sınırlarının çizimi, tarihi ve geldiği durumları belirterek Ortadoğu da gelişen olayları emperyalizmin çizdiğini söyledi.

‘’Ortadoğu ve Yakındoğu’’ kavramlarının gerçeği temsil etmediğini, bu tanımlamaları da işlerine geldiği gibi batılı devletlerin içimize yerleştirdiklerini ve tanımladıklarını belirterek oynanan olaylara dikkat çeken Çevik; geçmişte yıkılan devletlerin nasıl bu ülkeleri nasıl paylaştırıldıklarını anlattı. Suriye’de Baas rejiminin hüküm sürdüğünü ve Beşar Esad’ı batılı ve şer güçlerin iş başında bilerek tuttuklarını,  şer güçler tarafından ‘’Yaratıcı Kaos’’ (ayrıştıran/yabancılaştıran) kavramının oluşturulduğunu belirten Çevik; Arap ülkelerinin sosyolojik analizini yaptı.

Daeş’in İran ve İsrail’de eylem yapmadığının düşündürücü olduğunu da vurgulayan Çevik, İslam- Sünni yapısını iğdiş etmek için deaş’ın kurulduğunu, beyin takımının da eski Irak ordusunun olduğunu ve asıl hedeflerinin de Irak, Suriye ve Türkiye’yi üçe bölmek olduğunu belirtti.

Karşılıklı soru-cevap şeklinde değerlendirmelerle devam eden sohbet, çay ikramının ardından sona erdi.