02.11.2018

“ŞAHİDİ KÜLTÜR EVİ” MESNEVİ SOHBETLERİ BAŞLADI

Muğla Valiliği’ nce restore edilen Muğla İl Müftüsü Abdurrahman KOÇAK’ ın talebiyle İl Müftülüğüne tahsis edilen Şahidi Kültür Evi’ inde, Muğla İl Müftülüğü Gençlik Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen Mesnevi sohbetlerinin ilki yapıldı. İl Müftü Yardımcısı Adnan UĞUR açılış ve hoş geldiniz konuşmasında yüzyıllar sonra tarihi mekân ve ortamda Mesnevi Sohbetlerinin başlamış olmasının heyecan ve mutluluk verdiğini belirtti. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Metin Bilim Enstitüsü Derneği yöneticisi olan Prof. Dr. Namık Açıkgöz, 1 Kasım Perşembe akşamı, Şahidi ’nin  “Gülşen-i Tevhid” adlı mesnevi şerhini esas alarak Mesnevi Sohbetlerine başladı. 450 yıl sonra,  Şahidi külliyesinin bir bölümü olan evde, tekrar Mesnevi Sohbetlerinin başlaması ve sohbetlerin Şahidi’ nin “Gülşen-i Tevhid” adlı eseri üzerinden gerçekleştirilecek olması, Muğla’nın hafızasına sahip çıkması açısından önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Açıkgöz, Muğla Mevleviliğinin bu şehre bir şahsiyet ve nitelik kattığını ifade ederek sohbetine devam etti. Tasavvufî zemini anlattıktan sonra, Hz. Mevlana’nın Mesnevi’sinin şerhini yapmaya geçti. İl Müftü Yardımcıları, Adnan Uğur ve İsa Topuz’un katıldığı program halk ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencilerinin yoğun ilgisiyle ve yapılan çay ikramıyla devam etti. Mesnevi sohbetlerinin usulünden olan sohbet sonrası Kur’anı-ı Kerim kıraatını, İl Müftü Yardımcısı Adnan UĞUR’ un yapmasının ardından ilk program sona erdi. Şahidi Câmii yanında yer alan Şahidi evindeki Mesnevi Sohbetleri, 15 günde bir gerçekleştirilerek devam edecek. Sonraki sohbet 15 Kasım Perşembe akşamı olacaktır.