29.03.2017

ÜÇ AYLAR VE REGÂİB KANDİLİ MESAJI

İyilik, hayır ve duaların arttığı; kötülüklerden uzaklaşmanın yoğunluk kazandığı; yardımlaşma hissinin canlandığı; gönülleri ferahlatan onbir ayın sultanı Ramazan-ı şerif’inde  içinde bulunduğu halkımız arasında üç aylar diye adlandırılan mübarek Receb, Şaban ve Ramazan ayının gölgesi üzerimize düşmüş bulunmaktadır.
29 Mart 2017 Çarşamba günü üç ayların ilki olan Recep ayına girmiş bulunmaktayız.30 Mart 2017 Perşembe günü akşam da Mübarek Regâib kandilini idrak edeceğiz.
Regâib “Bol sevap ve mükâfat, faziletli amel” manalarında kullanılmakta olup, hicrî takvime göre yedinci ay olan Recebin ilk perşembesini cumaya bağlayan geceye ad olmuştur.

Bu gecenin önemine işaret eden bir hadisinde Hz. Peygamber (s.a.s.); “Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geri çevrilmez. Bunlar; Recebin ilk Cuma gecesi (Regâib gecesi), Şabanın ortasında bulunan gece (Berat gecesi), Cuma geceleri, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir.”(Beyhaki, Sünen, Şuabül-İman, 3/342)buyurmaktadır.

Regâib gecesine özel, yapılması gereken bir ibadet bulunmayıp müminler bu geceyi Kur’an-ı Kerim tilaveti, tövbe-istiğfar, namaz, dua, zikir ve tesbihat ile değerlendirebilirler. Bu gece Allah’a bağlılık ve kulluğun, aile bireyleri ve diğer insanlarla ilişkilerin gözden geçirilmesi, dargınlıkların giderilip gönüllerin alınması, hayır ve iyiliklerin arttırılması için bir fırsat olarak görülmelidir.

Regâib Kandili vesilesiyle 30 Mart 2017 Perşembe günü yatsı namazında Fethiye Merkez Yeni camiinde Kandil özel proğramımız olacaktır. Ayrıca bayanlara yönelik olarak ta yine Perşembe  akşamı Fethiye Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik büromuz tarafından Karaçulha Mahallesi Keskinler Camiinde proğramımız olacaktır.  Proğramlarımıza tüm halkımızı davet eder,bu duygu ve düşüncelerle Fethiyeli kardeşlerimizin, misafirlerimizin ve tüm inananların; dileklerin dalga dalga Cenab-ı Allah'a ulaştığı, dökülen pişmanlık gözyaşlarının günahları silip yok ettiği kandiller geçidi olan Üç aylarını ve Regâib kandillerini tebrik eder,şu dua ile cümlelerimi bitirmek isterim.
"Ey Allah'ım! Recep ve Şâbanı bize mübârek kıl, ve bizi Ramazan'a kavuştur."

Ahmet KARAGÖZ
 Fethiye İlçe Müftü Vekili