27.04.2022

KADİR GECESİ MESAJ

Hayatımıza sayısız güzellikler katan, oruçlarla, teravihlerle, mukabelelerle farz ve nafile ibadetlerle değerlendirdiğimiz, evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu da cehennem azabından kurtuluş mevsimi olan Ramazan ayının son günlerine yaklaşmanın hüznünü yaşarken aynı zamanda da bir ömre bedel, bin aydan daha hayırlı olan bir Kadir Gecesine daha, 27 Nisan 2022 Çarşamba gününü 28 Nisan 2022 Perşembe gününe bağlayan gece ulaşmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz.

Kadir Gecesi, Allah Teâlâ’nın kullarına ikramının bol olduğu, günahkâr olanların affolunacakları, hatalarından kurtulmak isteyenlerin hatalarını affettirebilecekleri bir zaman dilimidir. Ramazan ayının gönüllerimize serpmiş olduğu ferahlığın zirveye ulaştığı bir gecedir. Bu feyizli, bereketli, bin aydan daha hayırlı geceyi bizlere ikram eden Yüce Rabbimize sonsuz hamd-ü senâ, Onun Habibi Hz. Muhammed Mustafa(sav)’e sonsuz salât ve selam olsun.

Kadr” kelimesi sözlükte “itibar, değer, kıymet, takdir” manasına gelmektedir. Bu mübarek gece hakkında Rabbimiz müstakil bir sure indirerek, bu gecenin değer ve kıymetini Kur’ân-ı Kerîm’in 97. suresi olan Kadir suresinde şöyle zikretmektedir:

Biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Bilir misin nedir Kadir gecesi? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve ruh, rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur.[1]

Bu gece bin ay; yani bir ömürden daha hayırlı bir gecedir. Bu gece, Yüce Rabbimiz ’in inayetiyle Cebrail (a.s.) dâhil olmak üzere meleklerin yeryüzüne indiği bir gecedir. Bu gece Kur’ân-ı Kerîm’in dünyayı teşrif etmeye başladığı gecedir. Bu gece, Kur’an gecesi; bu gece, bağışlanma gecesi; bu gece, bir ömre bedel ibadetlerle Rabbimize yönelme gecesidir.

Kadir gecesini diğer bütün zamanlardan üstün kılan en önemli özellik, Kur’an’ı Kerim’in bu gecede inmeye başlamasıdır.

O Kur’an ki; İnsanları karanlıklardan aydınlığa çıkaran bir hidayet rehberidir.

O Kur’an ki; İnsana; hayatı, kainatı, yaratanı, varoluşun gayesini tanıtan; hakkı, hakikati, edebi, hikmeti, adaleti, merhameti, bütün insani değerleri ve yeryüzünü güzelleştirecek ilkeleri öğreten; iffetli ve onurlu bir hayatın, adil ve huzurlu bir dünyanın yolunu gösteren kitaptır.

Her mü’min için Kur’an’ı en güzel şekilde okumak, en doğru şekilde anlamak, en iyi şekilde yaşamak ve onun hayat veren ilkelerini en uygun yöntemle bütün dünyaya tanıtmak, en büyük kulluk sorumluluğu ve en yüce idealdir.

Zira Kur’an’ın yaşandığı yere Allah’ın rahmeti tecelli edecek ve orası selam yurdu olacaktır. Ömrümüzü Kur’an ile imar etmek, evimize huzur, kalbimize inşirah, hayatımıza güzellik ve bereket katacaktır.

Allah’ın yeryüzüne en büyük nimeti olan Kur’an’ın kadrini bilerek onun ölçüleriyle yaşanan her gün ve gece kadir gecesinin mağfiret, bereket, selam ve kurtuluş iklimine kavuşmak demektir.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) Kadir Gecesi’nin fazileti ile ilgili olarak, “Her kim inanarak ve (sevabını Allah"tan) umarak Kadir gecesini ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır...” [2] buyurmuştur.

Kardeşlerim, öyleyse bu geceyi kapsamlı bir tefekküre vesile kılarak bütün hayatımızı, Kur’an ve sünnet ölçüsüyle gözden geçirelim. Rabbimizle, kendimizle, çevremizle, bütün varlık ve kâinat ile ilişkimizi tevhid, kulluk, adalet, merhamet, sorumluluk ve güzel ahlak üzere sabit kılalım.

 

Bir ömre bedel ve bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini gereği gibi anlayıp hakkıyla değerlendirmenin yolu, Kur’ân-ı Kerîm’in eşsiz mesajlarını anlamaktan geçer. Kadir gecesinde, İslam’ın fazilet ilkeleri doğrultusunda yaşama ve her türlü kötülüğü terketme sözleşmemizi yenileyelim. Kadir gecesini tam bir gönül uyanıklığı ile Kur’an-ı Kerim okuyarak, namaz kılarak, tevbe ve istiğfar ederek, salâvatı şerife getirerek, büyüklerimizi, akraba ve yoksulları sevindirerek, geçmişlerimizi rahmetle anarak geçirmeye çalışalım. Bu gecede bize düşen, Rabbimizin sonsuz kudreti karşısında acizliğimizi; ebediliği karşısında, faniliğimizi itiraf ederek pişmanlık ve gözyaşlarıyla rahmet-i Rahman’a sığınmaktır.

Ve Hz. Âişe (r.a.) “Ey Allah’ın Resulü! Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?” diye sorduğunda Peygamber Efendimiz şu duayı okumasını tavsiye etmiştir:

Allah’ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet”  (3)

Bizler de Allah’ın rahmetinin yeryüzünü kuşattığı selam gecesinde bütün günahlarımıza tevbe ederek bir daha aynı hatalara yaklaşmamak azmi ve bilinciyle af dileyelim. İçten ve samimi dualarımıza bütün insanlığı dâhil ederek kin, haset, nefret, korku, ümitsizlik ve ötekileştirmenin olmadığı; güven, sevgi, saygı, kardeşlik ve dayanışmanın hâkim olduğu bir hayatın ve dünyanın inşası için çalışma azmimizi yenileyelim.

Bu duygu ve düşüncelerle milletimizin ve İslam âleminin Kadir Gecesini tebrik ediyor, tuttuğumuz oruçları ve yaptığımız tüm ibadetlerimizi kabul etmesini, bu gecede yapılan dua ve yakarışların, İslam âleminin birlik ve beraberliğine, insanlığın barış ve huzuruna vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

 

Durmuş Ali ÇETMİ

Yatağan İlçe Müftüsü

Kavaklıdere İlçe Müftü Vekili

1-Kadir suresi, 97:1-5

2-Buhârî, Savm, 6

3-Tirmizî, Daavât, 84.