10.03.2024

İLÇE MÜFTÜMÜZDEN RAMAZAN AYI MESAJI

HOŞ GELDİN YA ŞEHR-İ RAMAZAN

Ramazan ayı; insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an-ı Kerim’in indirildiği aydır. “Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı ta’zim etmeniz, şükretmeniz içindir.”(Bakârâ, 185)

Ramazan ayı; kulun açlığını, susuzluğunu umursamayıp, nefsini sabırla tezkiye ve terbiye ettiği, rahmet selinin göklerden inerek bencillik, hırs ve aç gözlülüğü silip süpürdüğü aydır.

Ramazan bereketi, ilâhi lütuf ve bağışlamanın adıdır.

Diğer aylara nazaran Ramazan ayı; dini yaşantımız açısından ayrı bir öneme sahiptir. Çünkü İslami yaşantımızda ilk kaynak olan Yüce Kitabımız Kur'an-ı Kerim, bu ayda inmeye başlamış, âlemlere rahmet Sevgili Peygamberimiz nübüvvetle bu ayda şereflenmiş, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi bu ay içerisinde vuku bulmuştur.

Hz. Peygamber (sav) diliyle “evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş” olan Ramazan-ı Şerifi, bu Hadis-i Şerif ışığında yaşarsak hem dünyamız hem de ahiretimiz daha kazançlı olacaktır.

Ramazan ayı; bizler için yenilenme yani tüm günahlardan, her türlü kötü hal ve hareketten arınma ayıdır. Ramazan ayı; ikram ve güler yüzle insanların gönlünü kazanma ayıdır. Ramazan ayı; kırgınlıklara küskünlüklere son verme ayıdır. Ramazan ayı; her şeyden önemlisi, ailemizle eş ve dostlarımızla mutluluğun ve manevi huzurun doruğuna ulaşma ayıdır. Vatan ve Milletimizin bekası için dua etme, Rabbimizden af ve mağfiret dileme ayıdır.

Ramazan ayı; aynı zamanda yardımlaşma, paylaşma ve dayanışma ayıdır. Bu mübarek ayda ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürüp, gönüllerine dokunalım. Peygamber efendimiz (SAV); ‘‘Kim bir Müslümanın bir sıkıntısını giderirse, Allah Teâlâ da o kimsenin kıyamet günündeki sıkıntılarından birini giderir. Kim bir Müslümanın ayıp ve kusurunu örterse, Allah Teâlâ da o kimsenin ayıp ve kusurunu örter.” buyurur. Diyanet İşleri Başkanlığımız 2024 yılı Fitre miktarını asgari 130 tl olarak belirlemiştir. Fitremizi vermeyi, sadakalarla ihtiyaç sahiplerinin yüzlerinin gülmesine, onlarında bayrama mutlu bir şekilde girmesine vesile olalım.

İlk Teravih namazı 10 Mart Pazar akşamı kılınacak, 11 Mart 2024 Pazartesi / 1 Ramazan 1445 Ramazan ayının birinci gününü idrak edeceğiz. Pazar gecesi sahura kalkarak ilk orucumuza niyet edeceğiz.

ORUCA NİYET: ‘’Niyet ettim Allah rızası için farz olan Ramazan orucunu tutmaya”

Ramazan ayı boyunca tüm camilerimizde ve Kur’an Kurslarımızda mukabeleler okunacak, teravih namazları kılınacak, Kurşunlu (Firuzbey) Camii’nde ise Hatimle Teravih namazı kılınacaktır.

Bu vesileyle güzel Milasımızın, ülkemizin ve İslam aleminin Ramazân-ı Şerif’ini tebrik eder ve tüm insanlık için huzur, barış ve esenlik getirmesini Yüce Rabbimizden niyaz ederiz.

Yusuf YAŞAR

İlçe Müftüsü