12.04.2021

MERHABA YÂ ŞEHRİ RAMAZAN

İlçe Müftümüz Durmuş Ali ÇETMİ Ramazan Ayı’nın başlaması dolayısı ile bir açıklama yaptı.İlçe Müftümüz açıklamasında şunları söyledi:

Kıymetli Kardeşlerim!

2021Yılı Ramazan ayına erişmenin huzur ve mutluluğunu yaşıyoruz. 12 Nisan Pazartesi günü yatsı namazını müteakip evlerimizde kılacağımız teravih namazıyla on bir ayın sultanı Ramazan ayına kavuşmuş olacağız. Aynı gece sahura kalkarak oruca niyetlenecek, 13 Nisan Salı günü de bereket ve mağfiret mevsimine gireceğiz inşallah.

Bizleri bu aya ulaştıran Rabbimize sonsuz hamd ü senalar olsun. Ümmeti olmakla şeref duyduğumuz Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s)’e salat ve selam olsun.

Ramazan ayı, bir yıl boyunca hasretle yolunu beklediğimiz rahmet ayıdır. İmanın, ibadetin, güzel ahlâkın, ümmet bilincinin ve İslam kardeşliğinin pekiştiği müstesna bir zamandır. Müminin bir yandan Rabbiyle olan bağını, diğer yandan kardeşleriyle olan ilişkilerini gözden geçirdiği bir nefis muhasebesi dönemidir. İşte böyle mübarek bir aya kavuşmanın verdiği huzurla Peygamber Efendimiz (s.a.s) ashabına şöyle seslenmiştir: “Ramazan ayı size bereketiyle geldi, Allah bu ayda sizi zengin kılar, bundan dolayı size rahmet indirir, hataları yok eder, bu ayda duaları kabul eder. Allah Teâlâ sizin ibadet ve hayır konusunda birbirinizle yarış etmenize bakar ve meleklerine karşı sizinle övünür. O halde iyilik ve hayırdan yana Allah Teâlâ'ya kendinizi gösterin. Ramazan ayında Allah'ın rahmetinden kendisini mahrum eden kimse bedbaht kimsedir.” (Heysemî, Mecmeu’z-zevâid, III, 344.)

Ramazan, sabırlı ve kanaatkâr halimizle bizi takvaya eriştiren oruç ibadetinin farz kılındığı aydır. Hidayet ve istikamet rehberimiz Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı aydır. Cenâb-ı Hak bu hususu bizlere şöyle beyan eder: “Ramazan ayı, insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur'an'ın kendisinde indirildiği aydır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin...”( Bakara, 2/185.)

Ramazan, yaz sonunda yağıp yeryüzünü kir ve tozdan temizleyen güz yağmuru gibi müminleri günahlardan arındıran tövbe ayıdır. Nitekim Resûl-i Ekrem (s.a.s), “Kim inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır” buyurur.( Buhârî, Îmân, 28.)

Ramazan-ı şerif, ömrümüzün en değerli hasat mevsimi, hepimiz için maddî ve mânevî açıdan yenilenme fırsatıdır. Müslümanlar için bir umut, heyecan ve uyanıştır. İnfakla yoksulların, düşkünlerin, muhtaçların, kimsesizlerin hatırlandığı ve korunduğu bir yürek seferberliğidir. Ramazan'a kavuştuğu hâlde onun kadrini ve kıymetini bilmeyen kişi, çok büyük bir hazineden mahrum kalmıştır!

Başkanlığımız, her yıl Ramazan ayında bireysel ve toplumsal hayatımıza ışık tutan önemli bir değeri kamuoyunun gündemine taşımaktadır. Konu, Ramazan ayı boyunca etraflı bir şekilde ele alınarak toplumumuzda bir duyarlılık ve farkındalık oluşması hedeflenmektedir.

Bu bağlamda 2021 yılının Ramazan teması ""Şifa Ayı Ramazan" olarak belirlenmiştir.

Tüm dünyada ve ülkemizde etkisini devam ettiren salgın hastalık bir taraftan ruhumuzu

bunaltırken diğer taraftan da sağlığımızı, hayatımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Böyle bir dönemde Ramazan ayı, orucuyla, Kur'an tilavetiyle, teravihiyle, iftarıyla, sahuruyla ve fitresiyle salgın hastalıktan bunalan ruhumuza ve bedenimize şifa olmaktadır.

Ramazan, müminler için şifa olan Kur'an-ı Kerim'in indiği aydır. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir

Gecesi bu ayda bulunmaktadır. Bu ayda, Peygamberimiz (s.a.s.) ve Cebrail (as) karşılıklı Kur'an-ı Kerim okurlardı. Peygamberimizin bu sünneti vesilesi ile günümüzde Ramazan ayı boyunca mukabeleler okunmakta, okunan mukabeleler gönlümüze huzur vermekte, ruhumuza şifa olmaktadır.

Ramazan ayı, oruç ayıdır. Oruç manevi olarak arınmamızı sağlamaktadır. Bunun yanında orucun

beden sağlığımıza da faydaları bulunmaktadır. Oruç ile insan vücudundaki hücreler yenilenmektedir. Hz.Peygamber (s.a.s.) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır: "Her şeyin bir zekâtı vardır. Vücudun zekâtı da oruçtur." (İbn Mâce, Sıyâm, 44.) İslam'ın beş esasından bir tanesi olan zekâtın kelime anlamı içinde temizlenme ve arınma manâları da bulunmaktadır. Oruç tutarken, insan manen olduğu kadar maddî manâda da temizlenmektedir.

Peygamberimizin hastaların sadaka ile tedavi edilmesine yönelik tavsiyesi fitre, zekât ve

sadakanın şifa olduğuna işaret etmektedir. Ramazan ayında verilen fitre, zekât ve sadaka Müslüman toplumun kardeşlik, dayanışma, paylaşma ve yardımlaşma duygularını artırmaktadır. Bu yönüyle Ramazan ayı, toplumsal hayatımız için de şifadır.

Maddi yönümüz kadar mana dünyamız için de şifa kaynağı olan ramazan ayı, hayatı anlam ve amacından uzaklaştıran anlayışlara karşı güçlü bir varoluş bilinci inşa eder. Müminin anlam dünyasını adalet, merhamet, muhabbet, tefekkür, ihsan, ikram, sabır, metanet, şükür ve tövbe gibi ulvi değerlerle donatır. Ruhsal iyilik ve esenliğin, en az bedensel sağlık kadar önemli olduğunu hatırlatır. Oruçla birlikte inananların gönül dünyasında kibir, enaniyet, hırs gibi menfi duyguların yerini tevazu, samimiyet ve kanaat gibi erdemler alır. İyi olmayı ve iyilik yapmayı müminin karakterine nakşeder. Müminin hayır ve hasenatla mahzun ve mahrum gönüllere yaklaşma çabası, hakikatte onu kalbindeki güzelliklere ve Rabbine yaklaştırır.

Hayatımıza ve hanelerimize insani değer, erdem ve güzelliklerle gelen ramazan, tam anlamıyla bir irfan okuludur. İmsak ile sabretmeyi, iftar ile şükretmeyi öğreniriz. Bizlere sabır ve şükür bilinci ihsan ettiği için de her daim Rabbimize hamdederiz. Bununla birlikte ramazan, dünyevi meşgaleler sebebiyle çoğu kez unuttuğumuz veya ihmal ettiğimiz değerlerimizi yeniden hatırlatır. Ailemiz, akrabalarımız, dostlarımız ve komşularımızla aynı sofra etrafında birlik, beraberlik ve kardeşlik duyguları içerisinde ibadet bilinciyle buluşturur bizleri. Hüzünleri dindiren ve sevinçleri çoğaltan paylaşmanın ve dayanışmanın lezzet ve sevabını ibadet sofrasında tattırır inananlara. Rahmet ve mağfiretiyle gönül dünyamızı imar eden ramazan, bereketiyle de toplumun huzur, güven ve mutluluğunu tesis eder. Meydana getirdiği vahdet bilinciyle müminleri sevgi, kardeşlik, diğerkâmlık ve isar duygularıyla kuşatır. Hayırda ve takvada yarışma şuuru kazandırır.

Tüm bu yönleriyle müminler için rahmet, bereket, sıhhat ve şifa membaı olan ramazan, hayata istikamet kazandıran anlamı ve insanı Allah’ın rızasına ulaştıran ibadetleriyle bizler için eşsiz bir imkândır. İbadetlerle bugünün imarı ve takva ile istikbalin inşası için bahşedilmiş bir fırsattır. Özünde barındırdığı anlam, değer ve ibadetlerle bizleri maddi ve manevi hastalıklarımızdan arındırarak sıhhat ve istikamet üzere yaşamamızı ve Rabbimizin rızasını kazanmamızı sağlayan bir bereketli bir zamandır. Şimdi ramazan ayının getirdiği bereket ve dirilişi yüreklerimizden başlamak üzere hayatın bütün alanlarına taşıma vaktidir.

Kıymetli Kardeşlerim!

Ramazanın bereketinden istifade edelim. Kur’an ayında yuvalarımızı ve gönüllerimizi Kur’an’la buluşturalım. Mukabele geleneğimize sahip çıkarak Peygamberimizin sünnetini ihya edelim. Zekât ve sadakalarımızla ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürelim. Peygamberimizin ifadesiyle “ilk gecesinden itibaren şeytanların bağlandığı, cehennem kapılarının kapatıldığı, cennet kapılarının açıldığı, sayısız müminin ateşten azat edildiği” (Tirmizî, Savm,1; İbn Mâce, Sıyâm, 2.) bu mübarek ayı hakkıyla idrak edenlerden olalım.

Bu anlayışla hareket eden Müftülüğümüz, ilçe genelinde Ramazanda yapılacak hizmetleri gözden geçirerek gerekli hazırlıkları yapmıştır. Bu hazırlıkları şöylece özetleyebiliriz:

1. Tüm camilerimizde vaaz ve İrşat hizmetlerinin etkin, verimli ve salgın tedbirlerine uygun bir şekilde yürütülmesi için gerekli tedbirler alınmıştır.

2. Yazılı basın ve dijital platformlar/sosyal medya araçları vasıtasıyla ve yüz yüze yürütülen irşat faaliyetlerinde "Şifa Ayı Ramazan" konusu, kapsamlı bir şekilde ele alınacaktır.

3. Camilerimizde sabah, öğle veya ikindi vakitlerinde Din görevlilerimiz, Kur'an Kurslarımızda da Kur'an kursu öğreticileri ve öğrencilerimiz tarafından mukabele okunacaktır. Mukabelelerde okunan kısımların özet mealleri, mukabeleden sonra verilecektir.

4. Pandemi dolaylısı ile cami ve Kuran kurslarımıza gelemeyen vatandaşlarımızın evlerinden ve iş yerlerinden takip edebilmeleri için her gün saat 11:00 de Kur’an Kursu öğreticilerimiz tarafından Zoom programı üzerinden canlı olarak bayanlara yönelik mukabele okunacak ve yine

Merkez Aşağı Camisinde her gün öğle namazından önce saat 12:30 da okunacak olan mukabele canlı olarak Facebook tan yayınlanacaktır. Ayrıca Ramazan Ayı’nın her günü İlçe Müftümüz ve Din Görevlilerimiz tarafından hazırlanan vaaz sohbetleri sosyal medya üzerinden yayınlanacaktır.

5. Vatandaşlarımıza Ramazan ayı boyunca her gün Diyanet TV'de okunacak mukabeleleri ve diğer programları evlerinden takip edebileceklerdir.

6. Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da sabah ezanları orucun başlangıç vaktinde (imsak saatinde) okunacağı için; vatandaşlarımızın ezan başlar başlamaz yeme içmeyi bırakıp oruca başlamaları gerekmektedir.

7. Yatsı Namazı normal vaktinde kılınacak, teravih namazları ise pandemi tedbirleri kapsamında vatandaşlarımız evlerinde kılacaklardır.

8. Bu yıl, Fitre miktarı Diyanet İşleri Başkanlığınca en az 28 TL olarak tespit edilmiştir. Ancak fitre verirken bir kişinin sahur ve iftarda kendi yediği iki öğünlük yemek bedelini fakire vermesi daha uygun olur. Diğer bir deyişle herkes kendi hayat standardını dikkate alarak fitresini vermelidir.

9.Vatandaşlarımız zekât, fitre, sadaka gibi nakdi yardımlarını ihtiyaç sahiplerine, fakirlere,

öğrencilere, Kur'an kurslarına vb. yerlere Türkiye Diyanet Vakfı aracılığı ile sağlıklı ve güvenli bir şekilde ulaştırabileceklerdir.

10. Ramazan öncesi her cami ve çevresinin genel temizliği yapılmış olup elektrik ve ses cihazları elden geçirilmiştir.

11.COVİD-19 ile ilgili cami ve mescitlerde alınan temizlik, maske ve mesafe kuralları başta olmak üzere bütün tedbirlere azami riayet edilecektir.

12.Salgın hastalık nedeniyle Sokağa çıkma kısıtlamasına muhatap olan vatandaşlarımızın ve hastalık belirtileri taşıyanların cemaatle namaza katılmayarak ibadetlerini evlerinde eda etmeleri gerekmektedir.

13.Camiye giriş ve çıkışlarda izdihama sebebiyet verilmemesi, mesafenin korunması, hiç kimseyle

temasta bulunulmaması; musafaha, tokalaşma, kucaklaşma yapılmaması, gruplar halinde

toplanılmaması büyük önem arz etmektedir.

14. Vatandaşlarımız yatagan@diyanet.gov.tr e-posta adresine yazarak veya aşağıdaki telefon numaralarını arayarak aklına takılan dini sorularını sorabilecektir.

0252-572 50 82 (Müftülük)

15. Ayrıca Başkanlığımızca salgın sürecinin getirmiş olduğu sınırlılıklar göz önünde bulundurularak lise-üniversite öğrencileri ile yetişkinlere yönelik "Haydi Türkiye Evden Kur'an Öğrenmeye" projesi kapsamında kayıtlarımız devam etmekte olup çevrim içi (uzaktan eğitim) Kur’an öğrenmek isteyen vatandaşlarımız 12-26 Nisan 2021 tarihleri arasında Başkanlığımız web sitesinden kayıtlarını yapabilecektir. (https://dibbys.diyanet.gov.tr/EHYS/OgrenciKursBasvuru.aspx)

16. Bu yıl Ramazan ayı 30 gün olup Ramazan Bayramı 13 Mayıs 2021 Perşembe günüdür. Yatağan arzına göre Bayram Namazı İlçe merkezinde saat 06.32’de kılınacaktır.

Bu vesileyle, Ramazan ayının kalplerimize huzur, hanelerimize bereket, ailemize, ülkemize ve İslâm âlemine hayırlar getirmesini, insanlığın hidayet ve barışına, tüm hastalıklardan kurtularak maddi ve manevi anlamda şifa bulmasına vesile olmasını Cenâb-ı Hak’tan niyaz ediyorum.

 

Durmuş Ali ÇETMİ

Yatağan İlçe Müftüsü