16.04.2023

İlçe Müftümüz Durmuş Ali Çetmi’den Kadir Gecesi Mesajı

Değerli Yatağan’lı hemşehrilerim,

Hayatımıza sayısız güzellikler katan rahmet, mağfiret, feyiz, bereket ve arınma mevsimi Ramazan ayının sonuna yaklaştığımız şu günlerde, Yüce Allah’ın “Bin Aydan Daha Hayırlıdır” (Kadir, 3) diye vasıflandırdığı kutlu bir gece olan “Kadir Gecesi” ne kavuşmanın huzur ve mutluluğu içerisindeyiz. 17 Nisan 2023 Pazartesi gününü Salı gününe bağlayan geceyi Kadir Gecesi olarak hep beraber idrak ve ihya edeceğiz. Bu vesile ile Yatağan’lı hemşehrilerimin Kadir Gecesini tebrik ediyorum.

Kıymetli Kardeşlerim,

Yüce Allah Kadir gecesinin; meleklerin yeryüzünü kuşattığı, bin aydan daha hayırlı olan bir esenlik ve selam gecesi olduğunu Kur’an-ı Kerim’de bizlere müjdelemektedir. Kadir Gecesi, tüm insanlığın kadrini yücelten bir gecedir. Zira Rabbimiz bu gecede gönderdiği Kur’an-ı Kerim ile insanlığı muhatap almış, son ve mükemmel din olan İslam ile insanlığı şereflendirmiştir.

Bu geceyi diğer gecelerden üstün kılan en önemli özellik; “Ey insanlar! İşte size Rabbinizden bir öğüt, kalplere bir şifa ve inananlar için yol gösterici bir rehber ve rahmet (olan Kur’an) geldi” (Yûnus, 57) ayetiyle tüm insanlığa gönderilen ve 14 asırdan bu güne insanlığın ufkunu aydınlatan hayat rehberimiz Kur’an-ı Kerim’in bu gecede nazil olmaya başlamasıdır. Zira Kur’an-ı Kerim insanları, doğru yola ileten, karanlıktan aydınlığa çıkartan, bizi birbirimize yaklaştıran, kardeş kılan, hayatı güzelleştiren, sorunların çözümüne ışık tutan ve umutla geleceğimizi inşa etmemize rehberlik eden en büyük değer ve en önemli hazinedir.

Değerli Kardeşlerim,

Bu gecenin değerinin anlatıldığı Kadir suresinde Müslümanlara üç mesaj verilmiştir.

Birincisi, Kadir Gecesi'nin, hidayet kaynağımız Kur'an-ı Kerim'in, Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa'nın kalbine inmeye ve İslam güneşinin yeryüzünü aydınlatmaya başladığı gece olmasıdır.

Kadir suresinin ikinci mesajı ise Müminlere, ömre bedel imkân ve fırsat sunulmuş olmasıdır. Bu gece benliğimizi Allah katında yeniden yüceltmenin yolu, sürekli nefis muhasebesi yapmaktan, geçmişimizi değerlendirmekten, gafletle geçen günlerimizi sorgulamaktan, hata ve günahlarımızdan tövbe ve istiğfar etmekten geçmektedir.

Üçüncü mesajı, "Vahiy meleği Cebrail aleyhisselam ile Allah'ın meleklerinin Kadir Gecesi'nde yeryüzüne selam ve esenlik getirmek üzere her türlü iş için inmeleridir. Kur’an’ın nüzulünün hürmetine her sene vahiy meleği Cebrail (as) ve Allah’ın diğer melekleri Kadir gecesinde yeryüzüne misafir olurlar. Selâm ve esenlik getirmek üzere aramıza inen bu kutlu misafirler, fecre kadar dualara, istiğfarlara, zikir ve tilavetlere ortak olurlar.

Kıymetli Kardeşlerim,

Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) bu mübarek gece ile ilgili olarak, “Kim inanarak ve sevabını Yüce Allah’tan umarak Kadir Gecesi’ni ihya ederse onun geçmiş günahları bağışlanır” (Buhârî, Kadir 1).buyurmuş ve bu gece, “Allah’ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet” (Tirmizi, Da’avat, 89) şeklinde dua etmemizi tavsiye etmiştir

Kardeşlerim öyleyse, gelin bu geceyi kapsamlı bir tefekküre vesile kılarak kendimize söz verelim. Allah’ın Kur’an-ı Kerimde bizlere gönderdiği hükümleri ışığında hayatımızı yeniden şekillendirelim. Rabbimizle, kendimizle, çevremizle, bütün varlık ve kâinat ile ilişkimizi tevhid, kulluk, adalet, merhamet, sorumluluk ve güzel ahlak üzere sabit kılalım.

Allah’ın rahmetinin yeryüzünü kuşattığı selam gecesinde bütün günahlarımıza tevbe ederek bir daha aynı hatalara yaklaşmamak azmi ve bilinciyle af dileyelim. İçten ve samimi dualarımıza bütün insanlığı dâhil ederek kin, haset, nefret, korku, ümitsizlik ve ötekileştirmenin olmadığı; güven, sevgi, saygı, kardeşlik ve dayanışmanın hâkim olduğu bir hayatın ve dünyanın inşası için çalışma azmimizi yenileyelim.

Bu duygu ve düşüncelerle milletimizin ve İslam âleminin Kadir Gecesini tebrik ediyor, tuttuğumuz oruçları ve yaptığımız tüm ibadetlerimizi kabul etmesini, bu gecede yapılan dua ve yakarışların, İslam âleminin birlik ve beraberliğine, insanlığın barış ve huzuruna vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

Durmuş Ali ÇETMİ

Yatağan İlçe Müftüsü